شمس تبریزی که بود + زندگی نامه | قبر و مقبره شمس تبریزی

photo 2024 04 16 15 32 01

شمس تبریزی، عارف نامدار و یار و مراد مولانا جلال‌الدین محمد بلخی، بود.

اطلاعات دقیقی از تاریخ تولد و زندگی او در دست نیست، اما گفته می‌شود که در شهر تبریز به دنیا آمده و در اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم هجری قمری می‌زیسته است.

شمس شخصیتی سیار و آزادمنش داشت و در شهرها و کشورهای مختلف سفر می‌کرد. او به علوم و فنون مختلف از جمله فلسفه، عرفان، طب و نجوم آگاهی داشت و در مناظره و جدل نیز بسیار توانا بود.

دیدار شمس با مولانا در سال 642 هجری قمری در قونیه، نقطه عطفی در زندگی مولانا بود. حضور شمس در زندگی مولانا، او را به طور کامل متحول کرد و دیدگاه او را نسبت به زندگی و جهان تغییر داد.

مولانا تحت تأثیر شمس، به عرفان و سلوک پرداخت و اشعار عرفانی خود را به رشته تحریر درآورد.

اما این رابطه عمیق دیری نمی‌پاید و شمس ناگهان ناپدید می‌شود. ناپدید شدن شمس، مولانا را در غم و اندوه عمیقی فرو می‌برد و او در جستجوی او راهی سفری پرفراز و نشیب می‌شود.

سرنوشت شمس تبریزی پس از ناپدید شدن از قونیه به طور دقیق مشخص نیست. برخی معتقدند که او به قتل رسیده و برخی دیگر می‌گویند که به سفر خود ادامه داده است.

مکان قبر و مقبره شمس تبریزی نیز به طور یقین مشخص نیست. دو مکان اصلی به عنوان مدفن شمس تبریزی شناخته می‌شود:

  • مسجد و آرامگاه شمس در شهر خوی در ایران: این مکان مورد تأیید برخی از مورخین و تذکره‌نویسان از جمله فصیحی خوافی و فریدون‌بیک است.
  • مقبره شمس در داخل مسجد مولانا در شهر قونیه در ترکیه: این مکان مورد تأیید برخی دیگر از مورخین و تذکره‌نویسان و همچنین مردم قونیه است.

هر دو مکان زیارتگاه بسیاری از عاشقان و ارادتمندان شمس و مولانا از سراسر جهان است.

آثار شمس تبریزی:

  • مقالات شمس: مجموعه مقالات و سخنان شمس که توسط مولانا جمع‌آوری شده است.
  • مواعظ شمس: مجموعه مواعظ و نصایح شمس که توسط دیگران گردآوری شده است.

شمس تبریزی یکی از تأثیرگذارترین شخصیت‌ها در تاریخ عرفان و تصوف ایران است. اندیشه‌های او در آثار مولانا، به خصوص مثنوی معنوی، انعکاس یافته است.

امروزه شمس به عنوان یکی از یاران و مرادان برجسته مولانا شناخته می‌شود و نام او در کنار مولانا در تاریخ ادبیات فارسی و عرفان اسلامی جاودانه شده است.

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
error: Content is protected !!